Ρομποτική χειρουργική / αρθροπλαστική γόνατος: όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Οι αφόρητοι, πολλές φορές, πόνοι στα γόνατα είναι κάτι που βασανίζει πολλά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά ακόμη και νεότερους αθλητές. Συνήθως αυτό οφείλεται σε μια οστεοαρθρίτιδα η οποία προκαλείται από την καταπόνηση του γόνατου από την καθημερινή άσκηση άλλα και από άλλους παράγοντες. Η λύση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το χειρουργείο. Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ιδιαίτερα πολύπλοκη κι επίπονη για τον ασθενή αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει δραστικά και αυτό οφείλεται στη ρομποτική χειρουργική.

rompotiki-xeirourgiki-gonatos-ola-osa-prepei-na-ksereis

Τα χειρουργικά ρομπότ είναι στην ουσία ειδικά εργαλεία τα οποία χειρίζεται κάποιος ειδικά εκπαιδευμένος χειρουργός και με τα οποία μπορεί να κάνει τομές και άλλες κινήσεις με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια. Επιπλέον, επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση με μικρές τομές σε σημεία που πριν ήταν απλά αδύνατον να γίνει μικρής κλίμακας επέμβαση. Με άλλα λόγια, η ρομποτική χειρουργική έχει κάνει πολλές επεμβάσεις πιο απλές αλλά και πιο ασφαλείς από ποτέ ενώ εξασφαλίζει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και γρήγορη ανάρρωση για τον ασθενή.

Αρθροπλαστική γόνατος με ρομπότ

Η επέμβαση που γίνεται για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο είναι γνωστή ως αρθροπλαστική. Με απλά λόγια, ο χειρουργός χρησιμοποιεί το ρομπότ και άλλες μεθόδους για να εντοπίσει τους φθαρμένους ιστούς της άρθρωσης και να τους αντικαταστήσει με ειδικά μοσχεύματα προκειμένου να ανακουφίσει τον ασθενή από τους χρόνιους πόνους του. Ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς στην άρθρωση η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να είναι μονοδιαμερισματική – δηλαδή να γίνει μερική αντικατάσταση των ιστών – ή ολική κατά την οποία γίνεται σχεδόν πλήρης ανακατασκευή της άρθρωσης. Ασχέτως από τη μέθοδο αντιμετώπισης που θα επιλέξει ο γιατρός, το ρομπότ θα του επιτρέψει να κάνει μικρές τομές, να εντοπίσει όλα τα προβληματικά σημεία και να τα αντιμετωπίσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια και ασφάλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη ένα πλεονέκτημα της ρομποτικής χειρουργικής είναι το γεγονός ότι είναι οι επεμβάσεις είναι σχεδόν αναίμακτες ακριβώς επειδή ο χειρουργός μπορεί να κάνει πολύ μικρές τομές. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος επιπλοκών από αιμορραγία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ενώ δε χρειάζεται ο ασθενής να πάρει αίμα μετά από την επέμβαση.

Μετά το χειρουργείο

Άσχετα με το μέγεθος της επέμβασης, στον ασθενή θα γίνει ολική αναισθησία οπότε μετά το χειρουργείο θα πρέπει να του γίνει ανάνηψη. Από εκεί και μετά, αν η επέμβαση ήταν μονοδιαμερισματική είναι πολύ πιθανό να λάβει εξιτήριο την επόμενη μέρα. Αν η αρθροπλαστική ήταν ολική τότε θα χρειαστεί να μείνει για δύο μέρες περίπου στο νοσοκομείο πριν το εξιτήριο του. Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση θα υπάρχει κάποιος πόνος ο οποίος θα αντιμετωπίζεται με ειδική αγωγή παυσίπονων που θα γράψει ο γιατρός. Ο πόνος θα είναι κυρίως νυχτερινός.

Μετά από μια τόσο σημαντική επέμβαση είναι αυτονόητο ότι ο ασθενής δε θα μπορεί να γυρίσει αμέσως στη δουλειά και τη ζωή του. Για λίγες μέρες δε θα μπορεί να περπατάει γι’ αυτό και είναι καλό να έχει ένα «Πι» για το περπάτημα ή πατερίτσες. Αν η επέμβαση είναι ολική μπορεί να χρειαστεί μετά από το «πι» να χρησιμοποιεί και μπαστούνι για λίγες μέρες. Επιπλέον, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει και κάποιες ασκήσεις που θα συστήσει ο γιατρός για να αποκτήσει την ικανότητα να περπατάει σωστά με την καινούργια του άρθρωση. Εννοείται ότι για τη σωστή ανάρρωση ο λόγος του γιατρού πρέπει να είναι Ευαγγέλιο.

Άσχετα, λοιπόν, από το πόσο μεγάλης έκτασης θα είναι η επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για κάποιες μέρες με διαχειρίσιμο πόνο αλλά και για μια περίοδο αποκατάστασης μετά την επέμβαση. Η αρθροπλαστική μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιου που υποφέρει από πόνους στο γόνατο προς το καλύτερο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κάποια μαγική λύση. Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι θεαματικά και έχουν μεγάλη διάρκεια – 15 με 20 χρόνια – αλλά δεν είναι άμεσα ορατά.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *