Υποφέρεις από τοπικό πάχος; Μάθε τα πάντα για τη λιπογλυπτική

Είναι γνωστό ότι η δίαιτα και η καθημερινή ή συχνή και σωστή άσκηση είναι απαραίτητα αν θέλουμε να έχουμε ένα καλοσχηματισμένο κορμί. Υπάρχει ωστόσο ένα πρόβλημα που φαίνεται ότι δεν μπορεί να λυθεί με καμία από αυτές τις μεθόδους: το τοπικό πάχος. Όταν λέμε τοπικό πάχος, εννοούμε την υπερβολική συγκέντρωση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως είναι το σαγόνι – το λεγόμενο προγούλι –, το στομάχι, οι γλουτοί και η περιφέρεια. Η απώλεια βάρους μάλιστα μπορεί πολλές φορές να κάνει ακόμη χειρότερο σε αυτές τις περιοχές, αφού χάνεται όγκος από άλλα σημεία του σώματος αλλά από εκεί δεν χάνεται καθόλου ή η απώλεια είναι αναλογικά πολύ μικρότερη. Πως μπορεί λοιπόν να απαλλαγεί κανείς από το τοπικό πάχος;

Θα έλεγε κανείς πως στο παραπάνω ερώτημα υπάρχει μία μόνο απάντηση, η οποία μάλιστα και πολλές φορές προκαλεί έκπληξη. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η μόνη λύση για το πρόβλημα του τοπικού πάχους είναι η πλαστική χειρουργική και συγκεκριμένα η λεγόμενη λιπογλυπτική. Τι είναι όμως αυτή η επέμβαση και πώς γίνεται; Είναι επικίνδυνη; Πώς είναι η ανάρρωση μετά το χειρουργείο; Ας απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερώτημα και σε άλλα που μπορεί να έχετε.

Γιατί έχω τοπικό πάχος;

Με απλά λόγια, τα αίτια παρουσίασης αυτού του προβλήματος είναι συνήθως γενετικά. Όλοι μας αποθηκεύουμε λίπος στο σώμα μας, αφού το λίπος είναι στην ουσία τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού μας. Το λίπος λοιπόν δεν είναι όλο κακό και περιττό. Οι περισσότεροι άνθρωποι αποθηκεύουν το λίπος ομοιόμορφα σε όλο το σώμα τους, σε κάποιους όμως, το σώμα τους δεν το μοιράζει και το αποθηκεύει σχεδόν όλο στις περιοχές που αναφέραμε και στην αρχή. Είναι ένα καθαρά γενετικό πρόβλημα λοιπόν και γι’ αυτό δεν μπορεί να λυθεί με διατροφή και άσκηση.

Τι είναι η λιπογλυπτική;

Με απλούς όρους, πρόκειται για μία επέμβαση κατά την οποία αναδιανέμεται το λίπος στο σώμα για να έχουμε ένα πιο ομοιόμορφο και φυσικό αποτέλεσμα και μία καλύτερη εμφάνιση. Για να καταλάβετε καλύτερα, στην ουσία ο γιατρός αφαιρεί το λίπος από μία περιοχή στην οποία υπάρχει υπερβολικά μεγάλη συγκέντρωση – για παράδειγμα στην κοιλιά – και το μεταφέρει σε περιοχές με χαμηλότερη, όπως για παράδειγμα στα χείλη ή τους γλουτούς, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατό πιο φυσικό και η κατανομή του λίπους να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο τη φυσική της μορφή.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Ο γιατρός χρησιμοποιεί ειδικά πολύ λεπτά εργαλεία τα οποία δεν αφήνουν εμφανή σημάδια και ουλές για να κάνει μία αφαίρεση λίπους (λιποαναρρόφηση) από τη προβληματική περιοχή και στην ουσία με ανάλογα εργαλεία, μεταφέρει το λίπος στις περιοχές που το έχουν ανάγκη. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία τόσο στη περιοχή που γίνεται η αφαίρεση λίπους όσο και σε αυτή που γίνεται η προσθήκη. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μπει ο ασθενής και σε κατάσταση μέθης. Όπως και να έχει, δεν πονάει καθόλου.

Ποιος ασθενής είναι ο ιδανικός υποψήφιος;

Σε γενικές γραμμές η λιπογλυπτική είναι απλή και ασφαλής, ωστόσο ο γιατρός θα ζητήσει να γίνουν κάποιες προληπτικές εξετάσεις πριν την επέμβαση, αλλά πρόκειται για κάτι τυπικό αφού σπάνια «κόβεται» ασθενής από την επέμβαση. Να ξέρετε απλά ότι η επέμβαση πρέπει να γίνει ΜΕΤΑ από απώλεια βάρους και όχι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αδυνατίσματος γιατί ακόμη και οι καλύτεροι πλαστικοί χειρουργοί δεν είναι ικανοί να κάνουν μια τέτοια επέμβαση πριν την απώλεια του βάρους.

Πώς είναι η πορεία ανάρρωσης;

Η λιπογλυπτική είναι μία πολύ απλή διαδικασία και οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί την βλέπουν απλά σαν ρουτίνα, οπότε και ο κίνδυνος παρουσίασης επιπλοκών είναι πρακτικά ανύπαρκτος. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του συνήθως δύο μέρες μετά την επέμβαση, ωστόσο θα πρέπει να αποφύγει την έντονη άσκηση για κάποιο χρονικό διάστημα, το οποίο και θα καθορίσει ο γιατρός.

Τι πρέπει να προσέξω;

Η λιπογλυπτική ΔΕΝ είναι μέθοδος απώλειας βάρους, πρόκειται για επέμβαση που βελτιώνει τα αποτελέσματα απώλειας βάρους και όγκου.

Μετά την επέμβαση πρέπει να γίνει προσπάθεια συντήρησης του βάρους του ασθενή προκειμένου να μην αναστραφούν τα αποτελέσματα της λιπογλυπτικής.